Čokoládové lanýže (Chocolate Truffles) aneb to nejlepší nepečené vánoční cukroví

bDSC_3077

Není to jen typická vánoční cukrovinka. Dělám je i přes rok, ale je to moje takové vánoční "must have", protože prostě čokoláda a veliká lahůdka.

Čokoládové lanýžky. Na tři způsoby. Nepečená a strašně rychlá záležitost. Dělám je každý rok a vždy je musím schovat, abych je do Vánoc nesnědla, proto je budu dělat až tento víkend.


Na cca 50 kousků budete potřebovat:

300 g kvalitní hořké čokolády  (alespoň 70%)
200 ml smetana ke šlehání (30 až 40 % tuku)
50 g máslo
na obalení : kakao, sekané mandle/ořechy, kokos


Smetanu s máslem svařte s čokoládou nalámanou na kousíčky dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Nechte vychladnout a poté zatuhnout, nejlépe přes noc v lednici, minimálně však 6-8 hodin. Poté tvarujte kuličky nebo kávovou lžičkou vykrajujte z tuhé čokoládové hmoty nepravidelné tvary, které obalujte v kakau, sekaných mandlích (použijte klidně jakékoliv jiné sekané ořechy) nebo kokosu. Pozor: Hmota se v rukách velmi rychle rozpouští, takže je potřeba pracovat velmi rychle. Každý kousek uložte do papírového košíčku.Skladujte je v lednici ! Ty kokosové a ořechové skladuji klidně v krabičce a do košíčků dám až při podávání.


Správné lanýže by neměly být pravidelné (spíš takové patvary), ale pokud máte rádi pravidelnost, můžete na tvarování použít například kulaté vykrajovátko na ovoce. Tolik se nezašpiníte a tvar kuliček bude dokonalý.


Ideální jsou i na různé oslavy apod. Vypadají efektně a jsou hotové za pár minut.

Znáte ? Děláte je na Vánoce nebo i přes rok ?

bDSC_3066

bDSC_3057