Velikonoční dekorace 7x jinak, aneb netradiční zdobení vajíček

Jak doma zdobíte vajíčka? Lepíte potisky? Barvíte v cibulové slupce pomocí přírodnin?

Co to letos zkusit jinak?

Ukážu vám 7 + 2 tipy, jak si ozdobit vajíčka. Ta vyfouknutá, ale stejně dobře i ta uvařená (pro koledníky).  A jak jste u mě zvyklí, bude to opět z domácích útrob, aneb tak trošku "co dům dal". Pojďme na to.

1. Peříčková

Moje oblíbená varianta. Použijte transparentní lepidlo (třeba Herkules) a hezká barevná peříčka. Na bílých vajíčkách vyniknou i ta obyčejná hnědá slepičí. 

Položit je potom můžete do mechu na jakoukoliv mísu. Anebo na skleněný etažér, kamkoliv.

aDSC_1061ps

Z50_2603

bDSC_6976

 

2. Šňůrková

Jakýkoliv provázek nebo šňůrku můžete použít na zdobení těchto vajíček. Celé vajíčko si natřete lepidlem a potom ho pomalu obtočte provázkem. Naaranžovat je pak můžete třeba opět do "hnízda", které si uděláte stočením březových nebo jakýchkoliv jiných větviček. Děti nemusí vajíčko polepovat celé, ale snadno si z něj udělají vajíčko s čepičkou a očima (fixou).

A když nemáte provázek nebo šňůrku, koukněte sem a nějakou šňůru vyberte.

aZ50_2718

Z50_2707 

3. Lakovaná

Použijte lak na nehty. A nemusíte mramorovat (tzn. nakapat lak do vody, párátkem lak rozmíchat a pak v něm vajíčko pomalu otáčet a lak vám vajíčko "namramoruje"), ale stačí vajíčko lakem jen potečkovat nebo "halabala"" přetřít.

Naskládat je pak můžete třeba do skleněné vázy, mísy nebo na etažér.

aDSC_1069ps

Z50_2607

blog

 

4. Krajková

Využijte zbytky krajek (můžete použít i různé zdobné lemy starých triček nebo starou podprdu:)) nebo malé dečky třeba od babičky a polepte s nimi vajíčka. Je to něžné, čisté, jemné...

blogmazanecDSC_6127

Z50_2609

 

5. Kreslená

Použijte černou nebo jakoukoliv jinou fixu a vajíčka pomalujte. Zapojte do toho i vaše děti. Koukněte, jak jsou ta dětská "čmaryky" vajíčka hezká. A potom jimi ověste jarní napučené větvičky. Na okně vám krásně vykvetou a spolu s vajíčky vypadají parádně.

 DSC_0403

Z50_2616

DSC_0413

 

6. Skrz naskrz skořápková

Na zdobení tohoto vajíčka budete potřebovat vajíčka dvě. Jedno rozbijete a druhé jeho skořápkami ozdobíte. Celé vajíčko si potřete lepidlem (nějakým, co dobře drží na různé povrchy) a kousky skořápek na něj nalepte. Pokud chcete mít vajíčko např. stejně bílé jako já a máte jedno vajíčko bílé a druhé hnědé, přetřete všechno bílou barvou.

aDSC_9468

Z50_2613

 

7. Háčkovaná

Kdo z vás umí háčkovat nebo plést? Nehlaste se všichni... a vajíčka si zkrátka obháčkujte nebo opleťte. Ale pozor, pracujte opatrně, ať vám vyfouknutá vajíčka nekřupnou. Hotová háčkovaná vajíčka pak můžete zavěsit třeba na větev.

Z50_2618

aDSC_1093ps

 

A víte, že krásná jsou vajíčka jen tak, samy o sobě? Koukněte. Třeba ve hmoždíři a s parůžkem.

aDSC_1028ps

Anebo si vajíčka obarvěte v červeném zelí. Jsou pak taková mramorová až s ala betonovou texturou....

DSC_1695

Tak co, která vajíčka jsou vašimi favority. Podělte se ...