Barvy v interiéru

Barvy dokáží neuvěřitelně změnit náš interiér. Působí totiž na naši psychiku, umí interiér opticky prodloužit, zkrátit, zmenšit i zvětšovat, ubrat nebo naopak přidat potřebné světlo. Volba barvy je otázkou osobního vkusu a vypovídá mnoho o majiteli daného prostoru.
Znát určitá pravidla se rozhodně vyplatí. Když jsem se sama účastnila kurzu interiérového designu, interiéry jsme sestavovali pomocí vzorků barev, vystřižených fotografií z časopisů nebo stažených z internetu. To vše jsme doplňovali vzorky materiálů na podlahu, textilií, tapet, ukázky nábytku i technických doplňků. Bylo to nesmírně zajímavé a člověk na interiér nahlížel z úplně z jiného úhlu.

Koláž vzorků a barev odhalí možnou harmonii barevnosti interiéru, kontrastu barev i vhodnost struktur materiálů, po případě vám napoví, zda je třeba barev ubrat, či přidat.

NEOPOMENUTELNÝM ASPEKTEM PŘI NÁVRHU BAREV JE ORIENTACE MÍSTNOSTI KE SVĚTOVÝM STRANÁM A MNOŽSTVÍ PŘIROZENÉHO SVĚTLA. 


KTERÉ BARVY SE K SOBĚ HODÍ? ŘIĎTE SE BAREVNÝM SCHÉMATEM

Harmonii získáte zvolením tří barev, které mohou být na barevném kole spojeny rovnostranným trojúhelníkem.

Kontrastu docílíte, zkombinujete-li barvy ležící proti sobě. Ty spolu ladí a zároveň jsou výrazné.

Souladu dosáhnete zvolením barev ležících vedle sebe nebo blízko sebe.

Barevné spektrum. Světlé odstíny místnost opticky zvětšují a prosvětlují. Jsou vhodné do malých prostor. Tmavé odstíny místnost opticky zmenšují. Nedoporučují se do malých prostor.


Obecné pravidlo zní, že tmavé barvy mají tendenci prostory opticky zmenšovat, světlé barvy ho naopak opticky zvětšují. Proto bychom je měli používat v malých bytech, u rozlehlých místností si můžeme dovolit i sytější a tmavší odstíny. 

Pozor tedy na velké plochy (koberec, stěny, stropy, obývací sestavy), ty mají mít spíše neutrální tóny! Podlaha by měla vyjadřovat stabilitu, stejně jako schody, pracovní a jídelní stůl. Stěny, stropy mají působit vzdušně, volně, je správné, když nepoutají pozornost svojí barvou.

Pozor také na optické iluze - barva na malé ploše (ve vzorku) se nám zdá vždy sytější než stejná na velké. Pamatujte na to při reálném malování stěn.

Když je jedna stěna tmavší a sytější, zdá se blíž. Dobrý trik na zkrácení dlouhé úzké místnosti. Když je jedna stěna světlejší než ostatní, bude nám připadat vzdálenější. Vhodné využít tam, kde chceme docílit „plastičnosti“ prostoru.

Interiér zařizujeme ve dvou, maximálně třech odstínech, které se vzájemně doplňují. Mnoho barev na jednom místě totiž vytváří zmatek. I zde platí pravidlo, že méně znamená více.

Pozor na výrazné tóny: jsou zneklidňující, rychle se okoukají. Dávejme raději přednost tónům z přírody, které uklidní naši psychiku, jsou nadčasové, jemné, decentní a příjemnéNápaditější barvy volme pouze na určité prvky: sezení, postele, židle, konferenční stolek, polštáře, přehozy.


Přírodní odstíny jsou nadčasové. V takové místnosti se vždy budete cítit velmi příjemně. Základem jsou odstíny hnědé a béžové barvy, vyplatí se vsadit i na přírodní materiály a na kámen, proutí, dřevo nebo bambus či kůže. Jde o materiály, kterým patina jen přidá na kráse a opotřebení není na škodu.

Tři aspekty výběru barvy


Jaké barvy zvolíme, záleží na třech okolnostech: 

1. našem vkusu, pocitu, oblibě jednotlivých odstínů, 

2. velikosti, tvaru místnosti a přítomnosti denního světla v ní,

 3. funkci místnosti, zkrátka k jakým činnostem bude místnost sloužit


Barvy můžeme dělit do několika skupin. Teplé barvy, mezi které typicky patří oranžová, červená či hnědá, vyvolávají pocit pohodlí, tepla, podporují emoce a stimulují. Pomáhají nám vytvářet útulné pokoje.

Naopak studené barvy, například modrá a zelená, uklidňují, pomyslně ochlazují prostor a podporují koncentraci.

Pomocí barev můžete také opticky čarovat s prostorem, který je k dispozici. Světlé barvy pomohou projasnit a opticky zvětšit malé pokoje, tmavé barvy zase zútulní velké a chladné místnosti. Také správnou volbou barvy na strop můžete místnost na oko zvýšit či snížit.

 

Žlutá

Žlutá vyzařuje intenzivní, silnou energiiJe totiž barvou štěstí, pohody a energie. Navozuje dobrou náladu, dodává energii. Aktivuje, motivuje a oživuje. Vztahuje se k rozumu a jasnému myšlení. Tvrdí se, že žlutá pozitivně působí i na inteligenci. Povzbuzuje podvěsek mozkový. Je to barva slunce, proto ji vnímáme jako jasnou, zářivou a teplou, je také barvou prvních jarních květin, narcis, zlatice. 

Odstraňuje negativní myšlenky a pocity, které souvisí s nízkým sebehodnocením, pomáhá rozvíjet poznávací schopnosti. (vhodná pro děti). Se žlutou se cítíme svobodní a plní elánu

Žlutá v interiéru:

Do interiérů přináší příjemnou svěžest a mladistvý elánJe jednou z nejpoužívanějších barev na fasády domů. Opticky prostor rozšiřuje, hodí se do severních a tmavých chodeb bez přirozeného světla.

Rozmanitá paleta žlutých odstínů může zahrnovat teplé barvy v sytých tónech až po svěží světle žluté tóny. Jsou to okrové, hořčicové, kari, smetanové odstíny, citronové, vanilkové i zlaté. Žlutá interiér projasní, dodá mu světlo a energii, ať už se jedná o zlatavý nádech nebo jemné tóny vanilkového pudinku. Tmavší místnost pomůže prosvětlit, malou místnost opticky zvětšit. Můžeme ji použít na malé i velké plochy, výborně se kombinuje a doplňuje s ostatními barvami. 

S množstvím žluté buďte ovšem raději opatrní. V tomto případě je totiž méně více. Pokud je žlutá zvolena jako hlavní barva místnosti, může být její intenzita na obyvatele příliš velká. Kompletně žluté místnosti vyvolávají pocity hněvu a dobrou náladu, kterou žlutá jinak přináší, dokonale kazí. Dokonce prý děti žijící ve žlutých pokojích častěji pláčou.

Žlutá je je spojena se zvýšenou komunikací. Je tedy výbornou, avšak doplňkovou barvou do kuchyní, jídelen, obývacích i dětských pokojů.

 

 

Oranžová

Oranžová jako kombinace červené a žluté, působí velmi povzbudivě. Z toho důvodu se hodí všude tam, kde potřebujete trochu navnadit – při odchodu z domu vás předsíň v oranžové určitě nezklame.

Oranžová barva vyzařuje radost, elán, optimismus a mládí. Podporuje dobrou komunikaci, vzbuzuje zvědavost a chuť do dobrodružství. Pomáhá zahánět deprese, špatnou náladu a pesimismus, působí energicky a přináší teplo. Oranžová barva stimuluje intelekt, aktivitu a dobré zažívání. Oranžová v interiéru je dominantní, poutavá a nepřehlédnutelná. Oranžové odstíny jsou barvami s neobvyklou energií, posilují duši a radost ze života. Podporují tvůrčí myšlení a chuť experimentovat. Pokud je jí moc nebo je použita nevhodným způsobem, může trochu zneklidňovat.

Je to barva života a radosti, proto byla velice oblíbenou barvou hippies v 60. a 70. letech. v Indii označuje hinduismus a je také národní barvou Holandska. Mniši v Tibetu nosí oranžová roucha, Tibet je považován za kolébku duchovního rozvoje.

Oranžová v interiéru:

Oranžová dokáže interiér skutečně rozzářit a dodat mu pohodu, teplo, je výborná pro doplňky a dekorace, prostor proteplí a vnese do něj optimismus. Dobře se kombinuje s různými materiály, hlavně se dřevem, sklem, kovem. Hodí se i do moderních interiérů, kde se používá beton.Také se snese s téměř každou další barvou, teplými tóny i chladnými. Pro větší plochy můžeme volit jemnější pastelové tóny, meruňkovou, broskvovou nebo zázvorovou. Pro menší plochy a doplňky můžeme naopak volit sytou oranžovou.

Ideální volbou je barva pomerančů také do tělocvičen a heren. Doplňky v oranžové se hodí i do pracoven. Zde je ale třeba dát si pozor na jejich množství, neboť při nadměrném množství oranžová snižuje schopnost koncentrace. Proto je zcela nevhodnou volbou pro ložnice nebo dětské pokoje hyperaktivních dětí.

 

Červená

Červená barva je symbolem života, krve, ohně, energie, nebezpečí a sexu. Je výrazem činorodosti, životní síly a energie. Aktivizuje komunikaci, je barvou vášně, vůle, lásky a vína. Dodává odvahu a vitalitu, tlumí deprese. Červená byla vždy barvou královskou, slavnostní, liturgickou. Je to žhavá, temperamentní barva, přitahuje pozornost a zdůrazňuje sílu, povzbuzuje, vybízí k akci a také může dráždit. Podporuje fyzickou aktivitu a výkon a dobíjí energii.

Červená v interiéru

Červená je především teplá barva. V interiéru se uplatňuje v mnoha podobách od silné intenzívní červeně přes sladké malinové, lososové, červánkově růžové až po jemné tlumenější tóny. Interiéru dodává červená energii, vášeň, poutá pozornost. V sytých odstínech se doporučuje spíše v menších plochách, doplňkově či jen pro zvýraznění určité části interiéru. Pro větší plochy bychom měli volit její jemnější, tlumenější tóny.

Vzhledem k tomu, že červená působí velmi intenzivně, je třeba ji používat opatrně. Své uplatnění najde všude, například podle východního učení Feng Shui je vhodná u vchodu, vstupu, kde podporuje dobrou energii, v kuchyni či restauraci podporuje chuť k jídlu, nedoporučuje se v blízkosti dětí, které potřebují spíše klidné prostředí. Červená je velmi mocná, někdy podporuje vztek, zuřivost, vznětlivost.

Tmavší červená se používá spíše na doplňky, v interiérech je celkem oblíbený tmavý bordó odstín například na jednu zvolenou stěnu v místnosti. Velmi příjemná je cihlově červená barva, která si dobře rozumí se všemi teplejšími tóny. Červená se velmi dobře kombinuje s bílou, šedou, tlumená červená je ideální ke kombinaci s jinými pastelovými tóny, krémově béžovou, světle fialovou, tyrkysovou, zelenou, žlutou. V interiéru se také dobře kombinuje s dřevem, kovem a kamenem.

 

Růžová je barvou těla, proto je spojována s city nebo také se smyslností. Jde o bledší variantu nejpůsobivějšího barevného odstínu – červené. 

 

 

Modrá

Modrá je barvou vody, moře, klidu, souladu a uspokojení. Vyvolává pocit něhy, pohody a oddanosti. Je barvou čistoty a důvěryhodnosti. Je také označována jako nejoblíbenější barva na světě. Je barvou naší planety a také komunikace. Je také barvou usmíření, uklidnění, někdy až nostalgie – jako hudební žánr blues.

Modrá v interiéru: 

Modrá barva je inspirativní, pomáhá uklidňovat, odpočívat i soustředit se (kanceláře). Má nekonečně mnoho odstínů od ledové modré, přes ocelovou, tyrkysovou, inkoustovou, modrozelenou, azurovou až po oblíbenou námořnickou či karibskou modř. Opticky dokáže zvětšit a rozšířit prostor, do výšky, do šířky i do dálky. Pokud tedy použijeme modrou například na vzdálenější stěnu v místnosti nebo v chodbě, bude vypadat delší. Světle modrou v interiéru můžeme používat i na větší plochy, ale aby celkový dojem nebyl příliš studený, je vhodné využít akcentu jiných výraznějších doplňkových barev, které místnost zateplí nebo zpestří a celkový dojem vyváží. Tam kde se například kombinuje světle modrá s hřejivými tóny přírodního dřeva nepůsobí místnost vůbec studeně. Modrá také snižuje chuť k jídlu, často najde uplatnění v místnostech odpočinku a relaxace, v pracovně stimuluje myšlení a soustředění.

Všechny odstíny modré ve navzájem dobře kombinují tón v tónu. Výborně působí vedle jakéhokoliv dalšího materiálu jako je kov, dřevo, kámen, sklo. Používá se jako pozadí pro další dekorace, snese kolem sebe jak tlumené tak veselé barvy, červenou, zelenou, žlutou.

Například tyrkysová barva je považována za významně léčivou, oblíbili si ji Egypťané, Indiáni i obyvatelé bájné Atlantidy. Kámen tyrkys je velmi ceněn. Pomáhá utěšovat, léčit a podporuje schopnost vyjádření se a komunikace. Je  to také velmi oblíbená barva boho interiérů. 

 

 

 

 

Zelená

Zelená je barvou přírody, lesa, nového života, jara. Přináší pohodu, bezpečí, blahodárnou energii. Podporuje kreativitu a hravost. Navozuje pocit regenerace, uklidnění, podporuje koncentraci a zlepšuje paměť. Je vedle modré nejrozšířenější barvou na Zemi. 

Zelená barva v interiéru: 

Zelená v interiérech je velmi žádaná, nejen díky trendu návratu k přírodě. Oslovuje nás svými krásnými tóny, zelené kávy, pepře, smaragdovou barvou, zelenou čerstvostí trávy a jehličí, často obdivujeme olivovou barvou. Může mít studenější i teplejší odstíny, s příměsí dalších barev. Zelená, stejně jako zklidňující síla přírody, přináší odpočinek, uvolnění, svobodu a vnitřní klid. Je nositelem nových nápadů. Ideální tam, kde potřebujeme povzbudit tělo, duši i mysl. Dobře se kombinuje s bílou, černou, šedou i celou paletou barev a materiálů. Zejména dřevem pak tvoří dokonalý přírodní styl interiéru. Tlumená, měkká zeleň se dá dobře kombinovat s pastelovými tóny, od jemně žluté přes lososové, šeříkové až ke světle tyrkysové. Dobře se snáší se zemitými barvami, zejména hnědou, světlou i čokoládovou. 

Zelená je příjemnou volbou pro většinu místností v domě. Působí uklidňujícím dojmem, ale neutlumuje. Kromě toho pomáhá relaxovat a odbourávat stres. Zelená příznivě působí na oči a také prý zlepšuje koncentraci a schopnost číst.

Zelenou můžete bez obav použít v jakékoliv místnosti, velmi dobře působí v obývacím i dětském pokoji. Zelená je podle pověr také barvou plodnosti, takže pro ložnici je zřejmě ideální volbou.

   

  

 

Fialová

Je barvou rozjímání a mystiky, láká k meditacím a vede k duchovnímu rozvoji. Většinu lidí uklidňuje. Působí rafinovaně a originálně, má svůj půvab, který podněcuje kreativitu a vášeň. Fialová je vnímána jako barva naděje. Fialovou hodně využívala církev, kněží, vysocí duchovní a vládcové. Je to barva blízká spiritualitě a vnímavým lidem, barva vítězství ducha nad hmotou a vyššího já. Rozvíjí duchovní a tvořivé schopnosti, podporuje intuici.

Fialová barva v interiéru: 

Fialová může reprezentovat francouzskou Provence, je stejně tajemná a okouzlující jako přímořská oblast, kterou si spojujeme s levandulovými poli. Odstíny fialové evokují lesní ovoce, borůvky, kvetoucí vřes, bouřková mračna dimenzi světů mezi dnem a nocí, realitou a fantazií. Fialová barva v interiéru působí okouzlujícím dojmem a vytváří zajímavou a originální atmosféru. Fialová hraje všemi akcenty modré i růžové, které v sobě spojují sílu a jemnost. Pastelové tóny přitom dodávají interiéru více ženskosti a romantiky. Příjemná jej i směs lesního ovoce, která působí svěže a živě. Jemná fialová je favorit pro klidné odpočívání a relaxaci, ale i pro soustředění v kanceláři. Dobře se kombinuje s přírodním světlým dřevem, světlé tóny fialové se dobře kombinují se sytými, s černou, šedou a bílou barvou. Celkově přináší fialové tóny do interiéru pocit relaxu, originality a čehosi slavnostního. 

Kontrastního a originálního stylu dosáhneme použitím s odstíny žluté, červené. Elegantní je spojení fialové a šedé, rafinované kombinace jsou s bílou. Teplejší sytá fialová, která obsahuje více růžových tónů, bude dobře vypadat vedle dalších teplejších barev, meruňkové, trávově zelené, tyrkysové, šestkově modré. Chladná fialová má blízko k modré, bude si rozumět s chladnými tóny, studenou modrou, chladnou žlutou, šedou, zelenkavou. Decentně bude také vypadat vedle jemných čokoládových hnědých tónů

Pokud fialovou správně aplikujete, pomůže vám vytvořit sofistikovaný interiér s nádechem luxusu. Její světlé tóny jdoucí do růžova, například lila, působí uklidňujícím dojmem. Použít je tak můžete třeba do ložnic a dětských pokojů, kde na rozdíl od modré nebudou prostor opticky ochlazovat.

 

  

 

Bílá barva je neutrální. 

Je ale základem pro všechna barevná ladění, protože se obvykle nachází v každé místnosti. Pokud je však zvolena jako hlavní barva interiéru, působí chladně a sterilně. Svým světlým odstínem opticky zvětšuje prostor, proto je vhodná všude tam, kde je málo místa nebo světla. 

 

 

Hnědá

Hnědá je barva země, je spojována se stabilitou a spolehlivostí. Tyto teplé přírodní tóny navozují pocit klidu a pohody. Hodí se do všech místností, zejména však tam, kde lidí odpočívají a setkávají se s přáteli.má nízkou světelnou odrazivost, symbolizuje zem, pevnost a stabilitu. Vytváří vstřícné, útulné a přátelské prostředí. Vhodná na podlahy, nábytek. 

 

 

Šedá

Mezi neutrální barvy nepatří jen šedá, ale také černá, bílá nebo hnědá. Tyto barvy jsou univerzální a lze je použít v kombinaci s kteroukoliv jinou barvou. 

Šedou barvu by ještě nedávno volil do interiéru málokdo. V posledních letech však prošla renesancí a dnes mnoho lidí oceňuje její kvality. Je to neutrální barva, která se velmi dobře kombinuje a jejíž kombinace působí zajímavě. Teprve tehdy, kdy je barevné schéma místnosti založeno na šedé, vynikne její charakter. Šedá je oblíbenou barvou zejména v koupelně.

Šedá je spojena s neurčitou průměrností, nenápadností, odezníváním.  

 

 Černá

Nejtemnější barvu je vhodné používat s rozmyslem. Černá dodává prostoru hloubku a opticky jej zmenšuje. Objekty v černé na sebe strhávají pozornost, aniž by barva přehlušila samotný kus nábytku. Tato barva je vhodná spíše jako doplňková.

 

 

 

 

  

 


Při barevném ladění místností se nebojte pustit do odvážnějších kreací. Vždy však jako základ berte velké a výrazné kusy nábytku. Budete-li se držet základních pravidel používání barev, neměli byste šlápnout vedle. Nutné je však vždy zohlednit konkrétní odstín barvy. Dobrou pomůckou proto jsou různé barevné plánovače.



zdroje: zdroj obrázků: via můj pinterest zdroje k článku: ZDEtu , tady a tady