Vaječný likér

bDSC_3222

Protože už je jeho čas. Čas vaječného likéru. Aby se správně uležel.Já ho miluju. Stejně jako můj táta. A k Vánocům vaječňák prostě neodmyslitelně patří. Já ho dělám podle starého osvědčeného receptu, bez přidaného cukru (ostatně Salko je přeslazené až až).
Je vynikající, správně hustý a jemný zároveň. 

A k jeho výrobě stačí jen: 

1 plechovka kondenzovaného mléka slazeného
1 plechovka kondenzovaného mléka neslazeného
5 žloutků vajec velikosti L (takže asi 6 standardních hypermarketových velikosti M)
250 ml rumu


V neslazeném kondenzovaném mléce rozšlehejte žloutky, směs přilijte ke slazenému kondenzovanému mléku, promíchejte a na plotně vše cca 5 - 10 min. zahřívejte. Pozor - směs se nesmí začít vařit, jinak se zdrcne. Jakmile se z ní začne kouřit, vypínám plotýnku.

Pak jin nechte úplně zchladnout a poté do směsi vmíchejte 250 ml rumu a opět vše pořádně promíchejte. Nechejte odstát v lednici - aspoň pár dní, ať se chutě dokonale promísí. Uchovávejte v chladu a řádně uzavřené ! 
Rumu můžete dát samozřejmě více, ale mě víc chutná, když je ve vaječném likéru cítit spíš jemná vaječná chuť a ne jen lihovina, která vše přebije.
Pozn. Proces zahřívání směsi nemusíte realizovat, pokud máte vlastní vajíčka a nebojíte se salmonely nebo toho, že se směs zkazí. Potom je postup ještě jednodušší.
Bílky pak můžete použít na novoroční Pavlova dort a nebo kokosky. 

bDSC_3200

bDSC_3190