Jak na jednoduché velikonoční věnce

 

O víkendu jsem tvořila velikonoční věnce. V neděli  se totiž budu od 10-17hod. účastnit velikonočního jarmarku v kině Sokol na Kladně, takže proto. Rozhodla jsem se pro ty úplně  nejjednodušší věnce z březových větviček. Větvičky jsem posbírala cestou do práce pod obecní břízou a zbytek jsem otrhala z větví z obecního prostřihu stromů. To je mimochodem dobrý tip pro vás. Teď se všude konaly prořezy stromů (do 31.3., tedy v období tzv. vegetačního klidu, kdy je možné zasahovat do stromů), takže máte ještě určitě možnost si někde v okolí otrhat větvičky na věnce. Ideální je se samozřejmě raději zeptat na úřadě, aby o vás věděli...



Z několika březových větví různých délek jsem jednoduše utvořila kruh (tedy stočila je do kruhu) a přečnívajícími, tzn. těmi nejdelšími větvičkami jsem pak omotávala ten kruh jakoby podruhé a tím si ho fixovala. Děsně jednoduchý. Hotový věnec jsem nakonec zpevnila slabounkým měděným drátkem, aby lépe držel tvar (pro domácí použití ho ani použít nemusíte, ale na věnce, které jdou dál, ho raději používám).

No a pak už jsem jen zdobila. Většinou přírodninami a komponenty, které jsem si buď nechala z vaření (výfuky) nebo posbírala při procházkách venku.



Konkrétně jsem používala toto:

- vyfouklá vejce různých barev (u nás ve slepičárně kupuji ta zelená - prý jsou zdravější, mají méně cholesterolu a na věncích teda vypadají skvěle)
- skořápky
- malá březová hnízdečka - pár březových větviček smotaných do mini hnízdeček
- polystyrenová vajíčka za pár kaček
- lýko 
- šustí
- šišky
- mech
- buxus
 



A pak už jsem dle fantazie zdobila. Tedy, udělala jsem si večer den před malé nákresy, aby mi to šlo rychleji... Příprava musí být, že ano:) Musím říct, že ta hnízdečka mi přišla jako docela hezký, efektní prvek věnců.




A že to nemusí být jen věnce. Větvičky, které jsou třeba silnější a nejdou úplně dobře ohnout do kruhu, protože by se pak zlomily, můžete ohnout do půlkruhu a udělat z nich takové jako vajíčko. Třeba takhle:




Nebo si kupte klasický slaměný korpus a dozdobte ho. Třeba takhle:


 

 
A jaký velikonoční věnec budete mít vy? Motáte si ho sami?