Velikonoční věnec krok za krokem

velikonocni venec 2020_1

Vyrobit si velikonoční věnec není vůbec těžká věc. A vlastně to ani nic nestojí. Veškeré suroviny, které k němu budete potřebovat, totiž najdete doma a v přírodě. Fakt. Nekecám. Proč taky kupovat drahé dekorační propriety, když to nejkrásnější najdete venku a doma v lednici.

Ale k věci. Dnes vám ukážu, jak si vyrobit úplně jednoduchý velikonoční věnec co dům a příroda dala.

Z50_2544

Potřebovat k tomu budete:

březové větvičky - najdete spadané pod každou břízou. Hledejte raději ty delší. Čím delší větvičky, tím větší věnec.

břečťan nebo psí víno (přísavník), ale klidně i větvičky buxusu - seženete v přírodě (břečťan rád obrůstá kmeny stromů), na zahrádce nebo cestou na autobus u některého ze sousedů (určitě rád podaruje)

vyfouknutá vejce (slepičí i křepelčí), skořápky - z útrob vaší lednice.  A když nemáte křepelčí, vymodelujte je třeba ze samotvrdnoucí hmoty, kterou najdete u dětí v pokojíčku (a pak domalujte temperou). A když nemáte ani to, nechte tam jen ty slepičí. Já použila malá polystyrenová z loňska.

peříčka - holubí lze najít třeba cestou do práce nebo do parku, ale stejně dobře vás podaruje někdo v ulici (nebo babička), která chová slepice, husy, holuby (sama jsem je takhle sbírala u jednoho souseda, který chovat kachny (požíračky slimáků) a dalšího souseda, který chová ptactvo). Při nejhorším nějaká vytáhněte z péřového polštáře :))

tavnou pistoli nebo drátek (provázek) - těmi upevníme na věnec vajíčka

nůžky - na odstřižení přebytečných větviček nebo drátku

 

 POSTUP:

1. z březových větviček si utvoříte pouhým stočením větví kruh, čili základ věnce - konce větviček po utvoření kruhu jen obtočte několikrát okolo jeho začátku a zasuňte mezi ostatní větvičky. Jinak fixovat nemusíte. Drží samy. Komu nedrží, drátkem nebo obyčejným provázkem si tento spoj utáhne.

Z50_2551

Z50_2554

Z50_2557

Větvičky, které trčí okolo, buď také zasuňte mezi ostatní nebo odstřihněte. Ale klidně je tam můžete nechat. Dělají věnec větší a rustikálnější.

Z50_2556

2. do vzniklého korpusu zakomponujte břečťan - v podstatě ho jen postupně formujte na březový základ. Jeho konec a začátek zasuňte mezi březové větvičky, čímž si ho hezky zafixujete.  

Z50_2560

Z50_2562

3. na řadu přichází tavná pistole, kterou přilepíte vajíčka a skořápky na věnec - libovolně, jak se vám líbí. Pokud nemáte tavnou pistoli, vajíčka můžete připevnit i provázkem nebo drátkem (ten pak můžete skrýt pod listy břečťanu či jiných listnatých větviček, které použijete)

Z50_2570

4. peříčka - ta stačí jen jednoduše zasunout mezi březové větvičky - drží samy (pokud byste věnec plánovali umístit třeba na vchodové dveře, peříčka raději také přilepte, ať neodletí)

Z50_2575

Z50_2578

Z50_2580

Z50_2584

 Tak co? Jednoduché, že?

Jsem zvědavá na vaše velikonoční věnce. Podělte se na mojí FB stránce