Jak se tvoří: MODERN MACRAMÉ

JAK SE TVOŘÍ MODERN MACRAMÉ

Vymyslela jsem si na vás takovou sérii článků "Jak se tvoří". První produkt, se kterým přicházím, je vámi velmi oblíbené macramé.

Co je to vlastně to macramé?

Technika macramé pochází z oblasti arabských zemí, z nichž se šířila do Evropy. Původně se vázaly třásně z osnovních nití odstávajících na hotových kobercích, ve středověku se drháním zhotovovaly z jemných lněných nebo i hedvábných nití krajky. Dnes se macramé tvoří převážně z bavlněné příze. Do Evropy přinesli drhání Maurové přes Španělsko asi ve 13. století. Velkou oblibu získalo drhání opět až v 60.–70. letech, kdy se začaly vyrábět drhané kabely, šperky, roletky, dekorace na zdi, vesty, závěsy na květiny, opasky, apod.. Dnes je tato technika velice módní a oblíbená a stalo se z ní vysoce módní umělecká a designová záležitost.

Nástěnná dekorace vyrobená tvořená splétáním různých druhů uzlů. To je teď tolik populární tvz. MODERN MACRAMÉ. Já je tvořím z recyklovaných bavlněných šňůr s certifikací. Spoustu jich můžete najít u mě v nabídce tady.

Co bych vám ale chtěla v tomto příspěvku ukázat, je to, jak takové macramé vlastně vzniká. Během výroby několika z nich jsem si nadělala fotky, které jsem nestihla (nebo se mi zkrátka nehodily) postovat na sociálních sítích, tak to aspoň shrnu zde.

Nejprve je nutné si vymyslet vzor macramé. To znamená fantazie, kreslení a počítání. Já už trochu vím, které vzory fungují, ale stejně vždy dumám a kreslím (teď už ne tak často) takový vzor, který by byl zase trochu jiný než ty předchozí. A pak počítám, kolik materiálu na něj bude potřeba. Mám na to speciální notes, kde si zapisuju a kreslím svoje nápady.

DSC_2654_1

Pak přichází fáze hledání toho správného klacku.  Větve nikdy neřežu z prosperujících stromů, ale protože žiju na vsi a s klukama milujeme procházky, nosím si větve právě z těchto procházek.  A také je nesbírám v lese. V lese je totiž většina spadlých větví napadena dřevními škůdci, kteří by vám potom mohli dělat doma neplechu. Takže mé větve jsou většinou z listnatých stromů.  V souvislosti s tím mám pro vás malý tip. Vždy na jaře dochází ve městech a na vesnicích k řízenému prořezávání stromů. A to mám potom žně. Každý den jezdím a vozím větve. Taky pak podle toho to auto vypadá. Pozor -  i v tomto případě, je vhodné (a nutné) získat povolení (myslím, že stačí jen ústně - jako já) od městského úřadu. Větve jsou přece jen ze stromů, které jsou majetkem města.

DSC_3893

Další fází je opracování větví. To je taková ta nejšpinavější práce, ale mě to baví. Člověk se na tom leckdy dost dobře vybije:) Větev musíte zbavit kůry (v kůře je totiž maximum dřevních škůdců), ořezat zbytky malých větviček a velké suky, které by překážely a celkově větev zaříznout konce. Na to používám klasickou pilku na dřevo a smirkový papír. Poté dochází ke koupeli větví, kde z nich smyju všechny nečistoty, které by mohly zašpinit bavlnu. No a nakonec větve ještě ošetřím proti napadení hmyzem. Nikdy nevíte, co v dané větvi žije, takže pro jistotu.

DSC_1626

20180329_164702

DSC_1618

Potom přichází fáze počítání, měření a stříhání. Já už tak nějak mám v ruce, kolik metrů na dané macramé potřebuji a ze zkušenosti vím, jak dlouhé šňůry na který vzor naměřit a nastříhat. Takže pak odmotávám a stříhám a vrstvím.

V další fázi navazuji šňůry na větev.

 DSC_2548

Pak začínám motat a motám a motám a motám…. Já macramé tvořím většinou na dveřích. Dveře nezabírají místo navíc jako štendr a mám radši, když macramé visí na pevné opoře než bez ní. Menší macramé jdou motat třeba na opěradle židle.

DSC_3896ps

DSC_8686

Neumíte drhat? Zkuste moje foto a video návody zdarma ZDE nebo si můžete zakoupit MACRAMÉ DIY KIT s detailním návodem na závěsnou dekoraci nebo závěs na květiny. Každý návod obsahuje více než 120 fotografií a podrobného popisu. 

Když je hotovo, tak pro změnu zastřihávám a tvaruji macramé do výsledného vzhledu. 

Následuje fáze aranžmá a focení. Potom úprava fotek, příprava popisků a nahrání od eshopu. A pak šup na soc. sítě, informovat vás, že jsou nějaké novinky... 

DSC_8732

A proč tady všechno píšu? To abyste věděli, co za tvorbou a cenou takového jednoho macramé stojí. Že to není jen o tom, že někde seberu větev a namotám nějakou šňůru, kterou najdu ve špajzu.

Do ceny se ovšem promítá také komunikace s vámi. Hodně vyrábím macramé na zakázku. Debatuji tedy s vámi, zda se vám vybrané macramé hodí do vámi zvoleného prostoru nebo jaké vlastně bych vám doporučila, „tuníme“ spolu vzor a také barvu a materiál (zda tvořit z „dutinek“ nebo stáčené šňůry)…

Tak jste nahlédli pod pokličku výroby. Jak se vám to líbí? Kdo také tvoří svoje vlastní macramé?